Standaard Applicaties. Per proces keuze maken voor Osiris of Magister?

De belofte van 'een standaard applicatie' voor het onderwijs zal waarschijnlijk altijd een belofte blijven. Allereerst bestaat 'het onderwijs' niet en zelfs als er gekozen wordt voor een standaard applicatie voor een specifiek proces (HR, studentendossier, financiële administratie) dan blijken er altijd alternatieven zijn, elk met hun sterke en zwakke punten.

Digitale transformatie is alleen mogelijk met een flexibele IT architectuur. De gegevens van 'standaard' applicaties zullen dus beschikbaar moeten zijn voor alle andere applicaties, intern, maar ook extern. Integratie uitdagingen zijn van alle tijden maar de oplossingen voor deze problematiek worden steeds aantrekkelijker. Ook hier biedt de flexibiliteit van de cloud gekoppeld aan een specialistische partner ongekende mogelijkheden.

Voor veel processen in het onderwijs is standaard software beschikbaar om efficiënter en flexibeler te kunnen werken. Meestal word er per proces gekozen voor de beste oplossing; Osiris of Magister voor de studentenadministratie, Afas voor HR/Payroll, Office365 of Google Docs of, specifieke software voor bepaalde (praktijk) vakken. Bij de aanschaf van nieuwe software zal in bijna alle gevallen gekozen worden voor een SaaS oplossing, maar er zijn natuurlijk ook nog veel legacy
( non-SaaS) oplossingen in gebruik. Het uitwisselen van gegevens tussen verschillende applicaties is al decennia lang een uitdaging en dus werkt iedere instelling met een bonte verzameling aan integraties. Moderne oplossingen (via RestAPI’s), oudere (via ESB of met simpele extracten) en zelfs antieke (spreadsheets) zijn nodig om combinaties van gegevens uit al die verschillende gegevensbronnen te halen.

Gegevens alleen bij de bron

Wanneer er een beroep gedaan wordt op de ICT afdeling om een nieuw proces te ondersteunen of een bestaand proces te optimaliseren dan zullen er altijd gegevens uit verschillende bronnen nodig zijn. Soms om simpelweg 'het plaatje' compleet te maken, maar ook om te zorgen dat gegevens niet meerdere malen opgeslagen hoeven worden. Het ultieme doel van iedere IT Manager of CIO is natuurlijk dat gegevens bij de bron opgehaald kunnen worden als ze nodig zijn zodat er geen doublures zijn en altijd helder is wie de eigenaar van deze gegevens is.

osiris-magister copy

Wie integreert met wie?

Bij de selectie van een nieuwe softwareoplossing voor de onderwijssector zou integratie een belangrijk onderwerp moeten zijn. Helaas is dit niet altijd het geval en blijkt pas tijdens de implementatie dat verschillende gegevens bij andere applicaties opgehaald moeten (kunnen) worden of juist gedeeld moeten worden met andere applicaties. Vaak wordt hier een beroep gedaan op de applicatie leverancier om de integraties te realiseren maar in de praktijk blijkt dit vaak te resulteren in silo’s van integraties van verschillende leveranciers, zonder goede documentatie en zonder eenduidige security en privacy procedures. Niet alleen een nachtmerrie voor auditors en operationeel beheerders, maar ook bij een software upgrade kan dit voor problemen zorgen.

Managed Integrations

Niet voor niets spreekt iedereen over een API economie. Digitale integraties zorgen voor een flexibele en efficiënte IT architectuur waarmee nieuwe initiatieven snel geïmplementeerd kunnen worden. Maar daar zijn mensen, kennis en investeringen voor nodig.

Enable U is een integratiespecialist met kennis van het onderwijs die deze integraties voor u ontwikkeld, beheerd en beveiligd. Een standaard oplossing om uw standaard software te integreren. Dan heeft u daar tenminste geen omkijken meer naar.

Wij hebben al vele integraties gerealiseerd binnen het onderwijslandschap, en iedere week komen er meer bij.
Welke dit zijn? 


Bekijk integraties